Epidemi i Ejby

Epidemi i Ejby

5. april 2020 Slået fra Af Egon Toft

Kirkebøger:

I 1645 blev det indført ved lov, at alle fødsler, barnedåb, konfirmationer, vielser, dødsfald og begravelser skulle registreres i en kirkebog.

For Ejby Sogn kan man studere de seneste 340 år på nettet ved at slå op i vores bevarede kirkebøger – det er en udmærket aktivitet, når man nu er i Corona -karantæne i eget hjem.
I den ældste kirkebog for Ejby der starter i 1680 (klik den understregede tekst), der kan du i opslag nummer 26 læse, at Ejby Sogn fik ny præst den 22 juni 1710 og han hed OLUF NIELSEN SLETTING, – han får hurtigt travlt, særdeles travlt !

Byldepest i Ejby.
I 1711 slog byldepest til for sidste gang i Danmark, og Ejby gik ikke fri.
Kongen lavede forbud , karantæner og andre tiltag, der ligner dem, vi nu oplever i 2020; men de var dengang helt forgæves.
Folk lystrede simpelthen ikke og nogle allerede smittede kom til Ejby.
Folk døde i meget stort antal i august, september og oktober – mere end 50 mennesker blev begravet på kirkegården, – det har været en meget stor del af byens befolkning. Blandt andre døde beboere i den gamle kirkelade, hvor man har boet tæt og ikke holdt afstand til hinanden, og hvor hygiejnen har været så som så.

Kirkebogen fortæller.
Hvis du har accepteret udfordringen vedr. kirkebogen, så slå op på opslag nummer 69 og 70.
Teksten er svær at læse, præsten har så travlt, at skriften bærer tydeligt præg af det.
Hvis du er dygtig til gammel skråskrift og kan tyde, hvad der står, så hører jeg meget gerne fra dig, brug kommentarfeltet eller send en e-mail til egon.toft@mail.dk.
Skriv også, hvis du finder andre interessante oplysninger i kirkebogen.


Jeg vender tilbage med andre historier om Oluf Nielsen Sletting !