Harekær – jernalderby – grissestald – golfcenter.

Harekær – jernalderby – grissestald – golfcenter.

20. januar 2018 Slået fra Af Egon Toft

Ejby Sogn slutter i det sydøstlige hjørne med en mose-strækning. Den hedder Harekær og er en naturlig grænse mod nabosognet Højelse.
Der hører mange sagn og fortællinger til stedet, én af dem fortælles
som følger :
Naverbjergkællingen
�Naverbjerg bakke findes ikke mere, den er blevet offer for grusgravning, men en gang var det en meget stor bakke, som lå ved landsbyen Naverbjerg mellem Jersie og Kirke Skensved. I bakken boede der trolde, her boede troldkongen og hans kone, den hidsige troldkælling Naverbjergkællingen. Hun var stor og grim, sort og halt, og har nok været lig med Slattenpatte. Sagnet fortæller i hvert fald, at hun blev jaget af Asathor, når hun i tordenvejr kom op fra højen og jagede mod ellerkæret, Harekær.
Drengene på stedet drillede troldene, ofte ved at hælde vand eller pis ned gennem et hul på toppen af bakken, så det ramte troldenes spisebord, som stod lige under hullet. Så kom troldkællingen efter dem med en kæp. En gang havde hun held af at ramme en dreng i ryggen med kæppen. Drengen blev herefter stum og først efter, at man havde bedt præsten om at snakke med troldene og glatte ud, fik drengen talen tilbage.
Det fortælles også, at troldkællingen kunne finde på at forbytte børn med troldunger, de såkaldte skiftinge.
Troldkongen holdt sig som regel i ro, men kunne da også ind imellem gå i aktion. Sådan skete det, da kongen ville flytte den store kirkeklokke fra Højelse til København, og dermed ind i Troldkongens land. Da vognen med klokken skulle over Skensved å, holdt Troldkongen fast i vognen, så den ikke kunne komme videre. Man prøvede med 7 spand heste, men lige meget hjalp det. Til sidst opgav man, og så blev vognen pludselig så let, at 1 spand kunne trække det.
Kilde: Morten Lidegaard: Danske høje fra sagn og tro

 

Engang var søen en meget høj banke bestående af grus. Det har været et imponerende skue, og det var naturligt at lægge en hellig bygning på toppen.  Herfra kunne man skue ud over mose og sø, der givetvis har været meget større end i dag.

 

Udsigt over Harekær Mose – det er lidt mørkt, hvilket svarer godt til gamle sagn og fortællinger !