Vittenbjergbakken og Vittenbjerggård

Vittenbjergbakken og Vittenbjerggård

18. januar 2018 Slået fra Af Egon Toft

Niels Pedersen. Født 1856 død 1950 – Købte Vittenbjerg-gården nov. 1882.

Han nød sit otium og afsluttede sit liv i aftægtsboligen på toppen af Vittenbjerg-bakken.

Du kan låne hans bog på biblioteket i Køge.
Den hedder: En sjællandsk bondes erindringer.
Han begyndte at skrive i 1933 – Han deltog i det grundtvigske åndsliv i DK. Folkehøjskole og menighedsliv. Ham og hans kone var usædvanlig rigt udstyrede mennesker.

Når vi står på Vittenbjerg bakkens parkeringsplads er det forunderligt at tænke på, at mod vest har bakken været endnu højere og på det højeste sted havde greven på Spanager bygget et udsigtstårn, hvorfra man kunne se til Sverige, København og Køge !

Øst for parkeringspladsen er det helt tydeligt, hvor meget grus der er gravet væk, fordi vi står og kigger lige ned i det meget synlige hul. Mon ikke dette hul midt på Åsen er ca. 1/3 af, hvad der er flyttet fra hele Vittenbjerg Åsen, da de to andre huller mod øst og vest er nogenlunde af samme størrelse. I 1970’erne blev resterne af Åsen fredet, og det er spændende om vi i fremtiden vil opleve vores område som del af en egentlig naturpark imellem Køge og Ringsted.

Vittenbjergbakken har været et kendt udflugtssted på Østsjælland. Mine egne svigerforældre tog hertil, – længe før jeg og min hustru selv tænkte på Ejby.

Du kan selv finde “Bogen om Grus” på internettet – skrevet af Anne-Lise prøv at Google !

Fortsættelse følger …………. her og i andre artikler.

Billedet fandt jeg på væggen hos en familie i Ejby. Jeg har kontrolleret, om det er Vittenbjerg bakken. Det er det. Alle elementerne findes endnu; men kilometerstenen er flyttet ned på omfartsvejen.