Fønss-Jørgensen interviewer Hans Peter Hansen
24. januar 2018Dette interview stammer fra sommeren 1988. Anledningen er at Hans Peter Hansen fylder 100 år lidt senere på året. Det går naturligvis lidt langsomt, og man skal skrue godt op for lyden. Tænk på hvilke remedier Fønss-Jørgensen havde i 1988, – det må have været en lille kasettebåndoptager og en løs mikrofon. For os, der…
STYRTREGN og OVERSVØMMELSER 2015 -18.
23. januar 2018Dette er fra vores egen tid. I de senere år har vi haft oversvømmelser i Ejby. Det er specielt de gamle vandløb, der pludseligt gør os kraftigt opmærksomme på deres eksistens. Den gamle bæk. Midten af det “dalstrøg” der udgør aksen i vores lille by starter mod vest ved Præstemarksvej. Det udgør dernæst fordybningen i…
Harekær – jernalderby – grissestald – golfcenter.
20. januar 2018Ejby Sogn slutter i det sydøstlige hjørne med en mose-strækning. Den hedder Harekær og er en naturlig grænse mod nabosognet Højelse. Der hører mange sagn og fortællinger til stedet, én af dem fortælles som følger : Naverbjergkællingen �Naverbjerg bakke findes ikke mere, den er blevet offer for grusgravning, men en gang var det en meget…
Østervang – nu og for 2000 år siden !
20. januar 2018Ved gården Østervang i den sydøstlige udkant af det nuværende Ejby foretog Køge Museum i slutningen af 1990’erne en arkæologisk udgravning af en jernalderboplads fra tiden omkring kristi fødsel og 700 år frem. Der var tale om en såkaldt værkstedsplads, hvor der foregik fremstilling og handel med smykker, knapper, dragtnåle m.m. af bronze, sølv og…
Ejby Skov og Kyllingestenen
18. januar 2018Ejby Skov er en rest af oprindelig skov, og har været lillebitte da loven om fredskov blev indført af kong Christian 7. i 1805. Den interesserer meget på grund af pladseringen og muligheden for at færdes frit. Den er en levende illustration – vedr. betydningen af en skov i ens nærhed (ligesom strand-mose). I…
Rævebakken.
18. januar 2018Rævebakken er en gammel “indvandrervej” – hen ad en højderyg med god udsigt til alle sider. Her forestiller jeg mig, at alle slags folk har færdedes rigtig langt tilbage i tiden. Hvorfor skulle Lille Ladager ellers blive et selvstændigt matrikelområde. Jonna Helmersen Lille Rosendal — har udarbejdet meget af det følgende (ikke det digtede), det…
Else Nielsen – en kvindes skæbne i Ejby !
18. januar 2018Else Nielsen – Ejbyvej 45, Biografi: Født 1921 på “Almtoftegård” Ejbyvej 58 i Ejby. De var 6 søskende og forældrene hed Sofie og Chresten Olsen. Gården var på 14 tønder land ved Ejby og 4 tønder land i mosen. 7 års skolegang i Ejby skole – konfirmeret i Ejby Kirke. Derefter både karl og pige…
Farebækholm en Middelalderborg.
18. januar 2018Farebækholm Jeg havde hørt, at der lå en ruin på marken vest for Ejby Skov, og det vakte min nysgerrighed og fantasi. I Middelalderen udviklede feudalsystemet sig igennem nogle århundreder. Blandt andet kom der ægte ridderborge ved Ejby. Der var Farebækholm – lidt nord for Tornbjergvej ved Ejby Skov – og Spanager ikke langt derfra…
Spanager og Husmandsudstykningen
18. januar 2018Spanager og husmandsudstykningen: På et kontor i denne bygning blev SPANAGER-RÆKKEN grundlagt 5. marts 1923. Spanager er eksponent for en vigtig periode i Danmarks historie, den varede i ca 60 år fra 1920erne til 1980erne. Husmandsbevægelsen stivede Danmark af. Den skabte stærke familier og stærke sammenhold i et meget vanskeligt og opslidende århundrede. Ejby oplevede…
Personhistorier – biografier.
18. januar 2018Folk spørger (efter 20 arrangementer i Medborgerhuset ) om jeg snart kan finde på mere om Ejby. Det kan jeg godt, for folk fortæller hele tide nye små historier. Bent Lundsbjerg fortæller pludselig, at hans slægtning Sivertsen var slagter i Ejby. Gerda Fønss-Jørgensen fortæller, at der lå et brødudsalg ved siden af Hans Peter Hansen.…